Skip to main content

Elevernes miljøråd skulle udsmykke Roskilde Katedralskole:
Valgte en plantevæg

Anna og Sara går på Roskilde Katedralskole, hvor de er medlemmer af miljørådet. De fik til opgave at sætte et visuelt præg, som passede til skolens værdier. Valget faldt på en 21 kvm plantevæg fra Natural Greenwalls.

Hos Roskilde Katedralskole tager de medansvar for den grønne omstilling. Det betyder, at FN’s 17 verdensmål indgår som en naturlig del af undervisningen og på skolen. Gymnasiet har en klima-studieretning, et innovationsforløb om bæredygtighed, bruger 100% vedvarende energi – og så har Roskilde Katedralskole et miljøråd, som arbejder hårdt for at styrke skolens grønne profil og indføre endnu flere bæredygtige tiltag.

Ét af de bæredygtige tiltag, som miljørådet har stået for at få indført, er en plantevæg fra Natural Greenwalls med mere end 450 grønne planter. Anna og Sara er medlemmer af miljørådet, og det er dem, som har ført idéen fra tanke til handling. Det hele startede, da skolen ønskede en ny udsmykning:

Skolen manglede noget fedt i sin indretning. Så elevrådet havde i første omgang fået penge til et nyt varemærke, og vi overvejede først, om det skulle være en statue eller et maleri,” fortæller Anna, og Sara supplerer:

Anna og jeg sidder så og undersøger, hvad det kan være, og så falder vi over de her plantevægge fra Natural Greenwalls. ”Er det ikke fedt?!” spørger vi de andre, og alle syntes, det var megacool. Så det var egentligt rimeligt spontant. Derfra gik vi så i gang med at undersøge Natural Greenwalls, tog fat på dem, og til sidst præsenterede vi det for vores rektor med alle de gode argumenter, billeder og selvfølgelig en pris.

Roskilde Katedralskole, planter, plantevæg,

Grøn handling bag Roskilde Katedralskoles miljøråd

Natural Greenwalls plantevægge er produceret i Danmark af genbrugsmaterialer, de har et minimalt vandforbrug og er grøn fra inderst til yderst. Det var dét, der overbeviste Sara og Anna om, at det var en god idé:

De ting vi kæmper for i miljørådet, det kunne vi se i Natural Greenwalls. Ingen vandspild, genbrugsmaterialer og dansk produceret blandt andet,” siger Anna og Sara fortsætter:

Overfor bestyrelsen lagde vi især vægt på, at plantevæggen har fordele for akustikken og indeklimaet, men også at der er lav vedligeholdelse, og at med en serviceaftale, så er der faktisk intet, skolen selv skal gøre efterfølgende. Det er vildt fedt, at den ikke er en bekymring nu. Alt er sluppet af vores hænder, så vi bare kan nyde den nu.”

Roskilde Katedralskole, plantevæg,Indendørs plantevæg,

Virkelig glad for plantevæggen hos Roskilde Katedralskole

Plantevæggen blev sat op, mens alle eleverne stadig var hjemsendt. Derfor kunne eleverne første gang se plantevæggen på skolens virtuelle åbent hus-arrangement, hvor den fungerede som baggrund i videoerne. Efterhånden som flere ser den i virkeligheden, så er der kommet mange reaktioner. Heldigvis udelukkende positivt, fortæller Sara:

Jeg er megaglad for den. Rummet er det første man ser, når man træder ind på skolen, så hver morgen er jeg ”YES!”. Jeg er virkelig glad for placeringen. Helt vildt tilfreds. Den løfter rummet op, fordi det ellers bare er grå vægge.”

Der gik som sagt nogle måneder, før de andre fik lov at se plantevæggen,” fortæller Anna, ”Men nu får jeg mange sms’er med kun positiv respons. Og så bliver den vildt fed til fredagsbar med kulørte lamper omkring!

Roskilde Katedralskole, plantevæg, Kantine, plantevæg,

Super samarbejde fra idé til handling

Både Sara og Anna er helt enige om, at samarbejdet med Natural Greenwalls har været nemt, hurtigt og effektivt, hele vejen fra første idé til selve opsætningen.

Det startede med, at vi sendte en mail og så kom René Lund (Direktør i Natural Greenwalls, red) på besøg ude på skolen, hvor vi havde et møde i halvanden time. Vi fik svar på vores spørgsmål og gjort vores forventninger klar,” fortæller Sara, og Anna uddyber

Der var en rigtig god kommunikation. Han synes, det lød som en god idé med det samme, han gjorde det meget konkret for os, og så lavede han efter mødet et tilbud og et grafisk oplæg, som var flot og realistisk, og som vi kunne vise vores rektor. Det gjorde, at det lykkedes ret hurtigt, hvilket var godt, fordi vi havde en stram tidsplan.”

Fokus på bæredygtighed er kommet for at blive på Roskilde Katedralskole

Roskilde Katedralskoles store fokus på grønne og bæredygtige løsninger er kommet for at blive. Det skal eleverne og miljørådet om ikke andet i hvert fald nok sørge for.

Det er stadig forholdsvist nyt med bæredygtighed på skolen, og det er meget noget, som har været båret af eleverne og sker på initiativ fra eleverne. Men skolen er også bevidst om, at det gode image er vigtigt,” siger Sara, og bliver igen suppleret af Anna:

Roskilde Katedralskole er en ”Grønt Flag, Grøn Skole”, som betyder, at der er ekstra fokus på bæredygtighed. Derfor er plantevæggen nu blevet et vigtigt symbol på, at skolen gør noget for miljøet.

    Dit navn (skal angives)

    Din E-Mail (skal angives)

    Dit telefonnr. (skal angives)

    Din besked (beskriv gerne hvad I ønsker)